A térdfájdalom leggyakoribb okai

Térdfájdalom keresése

  • Gyorsan távolítsa el a gyulladást az ízületből
  • Térdfájdalmak, térdízületi kopás | klastrompuszta.hu
  • Nincs olyan ember, akinek ne lett volna valamilyen ízületi panasza már életes során.
  • A test duzzanata és ízületi fájdalmak

A teherviselő térdfájdalom keresése közül leggyakrabban a csípő- és térdízületeink kopnak. Az ízületi porc ezen térdfájdalom keresése kialakulásában sok tényező játszik szerepet, olyan mint veleszületett fejlődési rendellenesség, statikai tengelyeltérés X-térd, O-lábfoglalkozási ártalomból eredő túlterhelés nehéz fizikai munkától, túlsúlytól, versenysporttólbalesetek, sérülések, korábbi műtéti beavatkozások, ízületi gyulladás, mozgáshiány, illetve — egyes vélemények szerint — csökkent pajzsmirigyműködés.

Igen gyakran jelentkezik 45 év feletti nőkön túlsúly és visszérbetegség kíséretében.

Térdfájdalom

Az elváltozás folyamata A túlterhelt ízfelszínen a porc elvékonyodik, rugalmassága csökken. A károsodott ízület a további terhelést nem képes zökkenőmentesen viselni, így a porcszövet bomlása fokozódik, felülete egyenetlenné válik, akadályozva a súrlódásmentes térdmozgást, ezért ropogás, pattogás kíséri a térdhajlítást.

  • Fájdalom merevség az ízületekben
  • Fáj a térded, ezért nem mozogsz?! Inkább tedd ezeket, a térdfájdalom ellen! | Peak girl
  • A térdproblémák tünetei változhatnak októl és a súlyosságtól függően.
  • Ízületi duzzanat törés után

Ez a dörzszörej a krepitáció. Idővel a porc alatt lévő csontot is eléri a destrukció apró csontrepedések formájában.

térdfájdalom keresése

Az alsó végtag fáradékony, kisebb-nagyobb terhelés után izomlázszerű vagy tompa fájdalom jelentkezik. Jellemző tünet a nyugalmi helyzetből felállást követően fellépő indítási fájdalom, mely néhány lépés, "bejáródás" után csökken vagy teljesen megszűnik.

A térdfájás lehetséges leggyakoribb okai

A felmaródásra a test védekező mechanizmusa aktív meszesedéssel válaszol, vagyis az ízület peremszélein új csontszövet kezd épülni. Ez a folyamat csontos akadályként tovább korlátozza az ízület mozgathatóságát.

Mivel a porcban nincsenek idegek, az elváltozás kezdetben nem jár állandó fájdalommal, csupán már kialakult és perzisztáló gyulladás esetén.

A gyulladásos reakciót sokszor a porcból felszabaduló mészkristályok váltják ki. A fájdalom és a rendellenes terhelés hatására a környező izmok túlfeszülnek, ami további diffúz vagy kisugárzó fájdalmat generál.

A térdfájdalom gyakori okai

Előrehaladott állapotban a gyulladás tünetei észlelhetők: duzzadt, tapintásra melegebb, színe és alakja eltér, éjszaka is fáj. A megváltozott terhelési viszonyok miatt az egész test izomegyensúlya megbomlik, kompenzál a másik végtag és a medence, így testszerte fájdalmas csomók ún.

térdfájdalom keresése

Trigger-pontok jelennek meg. A betegség IV. Indítás, lépcsőn lefelé menetel, állás, járás nehezített.

térdfájdalom keresése

Súlyosabb esetben szinte teljesen beszűkül a térd mozgása. Elsősorban a nyújtás nem teljes, később a hajlítás sem kivitelezhető teljesen.

A comb és lábszár izomzata sorvad, veszít erejéből és tömegéből. A légnyomás- illetve időjárás-változás az ízületben levő idegvégződések ingerlékenységét növelheti.