Glükokortikoidok által okozott csontritkulás (osteoporosis)

Kenőcs csontritkulás. Cikkek a következő cimkével: "csontritkulás"

Tartalom

  kenőcsök és gélek fájdalom és ízületek kezelésére

  Nyomtatás A kenőcs csontritkulás elsősorban robbanószerként ismert, a medicinában az angina kezelésére használják. A Journal of the American Medical Associaton-ben publikált új vizsgálat szerint erősíti a csontokat és alkalmas az oszteoporózis kezelésére is. Sophie A.

  csontritkulás elleni gyógyszerek

  Jamala Torontói Egyetem munkatársa, a vizsgálat vezetője. A jelenleg alkalmazott gyógyszerek vagy lassítják a csont lebomlását, vagy a csontépülést serkentik — a nitroglicerin viszont egyidejűleg mindkét hatást kifejti. Steven R. Cummings, a vizsgálat senior munkatársa.

  a kéz és a láb ízületeinek fájdalma

  A kutatók posztmenopauzás nőt követtek 24 hónapig egy kettős-vak, placebokontrollos vizsgálatban. Oszteoporózisa egyik nőnek sem volt.

  időszakos fájó ízületi fájdalom

  Egyik felük nitroglicerin kenőcsöt kapott, másik felük placebót. A nitroglicerin kenőcsöt este, lefekvés előtt kellett a bőrbe dörzsölniük.

  A második év végére a nitroglicerin-kenőcsös csoportban a csípőcsont kenőcs csontritkulás bone mineral density, BMD 7 százalékkal növekedett a kontrollcsoport értékéhez képest.

  A nitroglicerin-kenőcsös csoportban ez a lábak esetén 25 százalékos, a karokéban 15 százalékos volt a placebocsoporthoz képest. A kezelésnek mellékhatásai is voltak: a nők 25 százalékát a nitroglicerin kiváltotta fejfájás miatt nem válogatták be a vizsgálatba, és azok közül, akik részt vettek a kísérletben, 5 százalék megszakította a kezelést, szintén a fejfájás miatt.

  nyakízületi kezelés

  A kutatók nagyon bíztatónak tartják az eredményeket, de hangsúlyozzák, hogy további, nagyobb vizsgálatokra is szükség van, részben az eredmények megismétlése végett, részben a csonttörésre kifejtett hatás vizsgálata céljából.